SCHRIFTELIJKE VRAAG

Dit betreft een reactie op schriftelijke raadsvragen over het toepassen van de door ANWB, Vogelbescherming, Staatsbosbeheer en Natuur en Milieu gepropageerde Nederlandse groennorm voor o.a. dorpskernen, ingediend door de raadsfractie van Sterk Westerkwartier op 28 februari 2024.

In dit verband werden de volgende schriftelijke vragen gesteld:
Vraag 1: Is het college van B&W bekend met deze Groennorm?

Vraag 2: Neemt het college deze Groennorm mee in de jaarlijkse gesprekken met de
verenigingen van dorpsbelangen en de lokale ondernemersverenigingen?

Vraag 3: Kan het College aan de hand van de inrichting van de kern Marum aangeven hoe het
omgaat met groen in een dorpskern?

 

Antwoord op vraag 1:
Het is ons bekend dat de ANWB, Vogelbescherming, Staatsbosbeheer en Natuur en Milieu het ingenieursbureau SWECO onlangs opdracht hebben gegeven om een verkenning uit te voeren naar een Nederlandse groennorm voor o.a. dorps- en stadskernen. Voor meer informatie zie bijgaande link: https://natuurenmilieu.nl/app/uploads/Praktische-verkenning-naar-een-Nederlandse-Groennorm-Sweco-2024.pdf

Het betreft een vergelijking van tien bestaande groennormen en de financiële doorrekening van de 3 best beoordeelde normen. Het rapport is zeer recent. Een landelijke strategie m.b.t. het stellen van groennormen ontbreekt momenteel en o.a. in dit verband werd deze opdracht aan SWECO verstrekt.

 

Antwoord op vraag 2:
Het onderzoek van SWECO is dermate recent dat wij eventueel te hanteren groennormen nu niet meenemen in de jaarlijkse gesprekken met de verenigingen voor dorpsbelangen en de lokale ondernemersverenigingen. Eerst moeten dergelijke zaken worden omarmd door de
rijksoverheid, ook vooral in financiële zin, alvorens gemeenten er eventueel mee aan de slag kunnen. Aan het stellen van harde normen, zoals bijvoorbeeld 50m2 groen per inwoner of de 3-30-300 norm van professor C. Konijnendijk kleeft wel een gevaar; zeer regelmatig blijkt het in praktische zin niet mogelijk om aan allerlei gestelde normen invulling te kunnen geven. Zeker in bestaande situaties zal het hanteren van dergelijke normen problemen met zich meebrengen. De openbare ruimte is dan al ingericht en ook aan andere aspecten/ functies is reeds invulling gegeven, zoals bijvoorbeeld parkeren, de energietransitie, kabels en leidingen etc., waardoor de bovengrondse en ondergrondse groeiruimte voor kwalitatief hoogwaardig en duurzaam groen simpelweg ontbreekt.

Verder zegt normering m.b.t. groenarealen natuurlijk niets over de kwaliteit en de toekomstbestendigheid van het groen. Het is goed om te streven naar voldoende kwalitatief hoogwaardig groen in een woonwijk dat de gewenste ecosysteemdiensten kan vervullen en kan zorgdragen voor een gezonde, aantrekkelijke en klimaatbestendige leefomgeving.

 

Antwoord op vraag 3:
Wij zijn begaan met ons groen en proberen dat zo goed mogelijk te beheren en in stand te houden. De kern van Marum verschilt hierbij niet van andere woonkernen. De aanwezigheid van voldoende kwalitatief hoogwaardig groen in een woonwijk is van groot belang. Bij ruimtelijke ingrepen en nieuwe uitlegplannen vormt dit voor ons altijd een belangrijke uitgangspunt. Wij proberen bestaand groen in woongebieden zo veel mogelijk in stand te houden. Mocht openbaar groen, om welke reden dan ook verdwijnen, dan proberen wij dat altijd te compenseren.

Openbaar groen draagt bij aan een gezonde leefomgeving voor mens en dier, levert zuurstof en neemt koolstofdioxide (broeikasgas) op, houdt gevaarlijk fijnstof vast, voorkomt hittestress en zorgt voor schaduw, houdt water vast en is van groot belang voor de biodiversiteit. Wij zijn ons hier terdege van bewust.

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *