SCHRIFTELIJKE VRAAG
Op 19 maart jl. ontvingen we schriftelijke vragen van de fractie van Sterk Westerkwartier over de tandartszorg in Marum. Middels deze brief sturen we u de beantwoording op de gestelde vragen.
Vraag 1:
Is het college bekend met de onrust rond ruimte(gebrek) gezondheidscentrum VitaMarum?
Antwoord:
Ja we zijn bekend met de onrust bij de tandarts zelf en de persberichten die hierover zijn verschenen.
Vraag 2:
Kan en wil de gemeente hier wat in betekenen, bijvoorbeeld in -zo lang nog mogelijk- ruimte beschikbaar te stellen in ’t Marheem en/of voormalige Groene Kruisgebouw in Marum?
Antwoord:
De gemeente heeft het afgelopen jaar op verschillende manieren meegedacht met betreffende tandarts. Gemeentelijke gebouwen zoals ’t Marheem zijn niet geschikt gebleken voor een tandartsenpraktijk. Dit gebouw is ook niet meer in gebruik en de beoogde sloop is inmiddels in voorbereiding. Op 12 maart jl. heeft de raad het bestemmingsplan van het Marheem vastgesteld. In dit bestemmingsplan heeft de locatie een woonbestemming gekregen en heeft nu dus geen maatschappelijke bestemming meer.
Wel hebben we op de mogelijkheid van het Groene Kruisgebouw gewezen, maar dit gebouw is in eigendom van een huisarts. We weten niet of de tandarts vervolgens ook contact heeft gelegd met de betreffende huisarts om de mogelijkheden te verkennen. Als gemeente hebben we daar geen zeggenschap over. De gemeente zet zich in het algemeen in voor een goed ondernemersklimaat maar als overheid zijn we niet verantwoordelijk voor het zoeken van geschikte locaties voor zelfstandige ondernemers. Dat is uiteindelijk een verantwoordelijkheid van de tandarts als zelfstandig ondernemer zelf. Meedenken willen en kunnen we wel en dat hebben we ook gedaan.
Vraag 3:
Hoe maakt de gemeente Westerkwartier zich sterk om afbraak van het (zorg)voorzieningen- niveau en tandartszorg in het bijzonder tegen te gaan in het Westerkwartier en in Marum in het bijzonder?
Antwoord:
Wij beschouwen de ontstane situatie in het Westerkwartier als een incident. Wel zijn de ontwikkelingen rondom het toenemende tandartsentekort in Nederland ons bekend. Het artikel waarnaar u verwijst onderschrijft dat deze ontwikkeling wordt beïnvloed door het tekort aan opleidingsplekken en in mindere mate door het gebrek aan praktijkruimte. Het opleiden van tandartsen is geen verantwoordelijkheid van de gemeente en ligt bovendien buiten onze invloedssfeer.
Een belangrijke graadmeter is dat wij geen signalen van inwoners hebben ontvangen dat zij langdurig verstoken blijven van tandartsenzorg omdat ze geen tandarts kunnen vinden. Met het vertrek van de betreffende tandartsenpraktijk blijft er nog een praktijk over in Marum. Zij verwachten niet dat de tandartsenzorg in Marum in gevaar komt.
Tot slot onderschrijven wij het belang van goede (zorg)voorzieningen in onze gemeente. We hebben echter geen aanwijzingen dat het (zorg)voorzieningenniveau in het Westerkwartier afbrokkelt.
0 reacties